لنس و روتور گرافیتی

لنس و روتور گرافیتی هرکدام به چه معناست و چه وظیفه ای دارند؟

لنس اصطلاحا شفتی است که از قسمت میانی سوراخی دارد که گاز  از آن جریان پیدا میکند و وارد مذاب میشود . روتور به قسمت پره پره  که با رزوه به لنس بسته میشود و وظیفه ایجاد حباب را داخل مذاب ایفا می کند . دوسر لنس نسبت به دستگاه  مورد استفاده دارای رزوه یا شیار هایی برای قید و بست دارند . جنس آن را بهتر است از گرافیت هایی با تراکم بالا انتخاب کرد . لنس و روتور گاز گیر تقریبا با سرعتی بالغ بر 800 دور در دقیقه داخل مذاب می چرخد و باعث ایجاد حباب های بسیار ریز در مذاب میشود  . ساخت لنسر گرافیتی

گاززدایی از آلومینیوم  ، عملیاتی است که به منظور حذف هیدروژن از مذاب انجام می شود. این کار هم با افزودن قرصهای کلردار به مذاب (فلوکسز)و هم به روش دورانی با تزریق گاز درون مذاب انجام می‌پذیرد.

هیدروژن در آلومینیوم

میتوان گفت هیدروژن تنها گازی است که قابلیت حل شدن داخل مذاب آلومینیوم را دارد ، با توجه به اینکه آلومینیوم فلزی واکنش‌پذیر است به سرعت در محیط مرطوب واکنش نشان می‌دهد و هیدروژن را جذب خود  می‌کند . آلومینیوم در حالت مذاب در دمای ۶۶۰ درجه  مستعد جذب و حل کردن گاز هیدروژن است. مذابی که گاز زدایی نشده باشد و حاوی هیدروژن باشد پس از ریخته کاری قطعات تولید شده دارای تخلخل بوده و شالوده یک دستی نخواهند داشت و همچنین از کیفیت پایینی برخوردار خواهند بود و نیرز احتمال شکنندگی در این نوع قطعات بسیار بالا است .

 

گاززدایی به روش روتاری

در این روش یک گاز بی اثر مانند آرگون یا نیتروژن،از داخل لنس و روتور گرافیتی به داخل مذاب تزریق میشود. چرخش روتور داخل مذاب موجب ایجاد مقدار زیادی حباب می شود، و هر حباب مقداری از هیدروژن حل شده در آلومینیوم را درگیر کرده و با خود به سطح مذاب می آورد و باعث خروج هیدروژن از مذاب میشود . در مقایسه با فلوکسز که روش دیگری برای گاز زدایی از آلومینیوم است ، گاززدایی چرخشی منجر به حذف کامل هیدروژن می‌شود . علاوه بر این گاززدایی با لنس و روتور گرافیتی از ورود نمک های مضر کلر و فلوئور به مذاب جلوگیری می کند .

روتورهای گاززدایی آلومینیوم:

این قطعه با نام لنس و روتور گرافیتی شناخته می شود و همانطور که از نامش مشخص است از گرافیت ساخته میشود .

لنس و روتور گرافیتی از گرافیت متراکم ساخته می شود و طول عمر آنها کاملاً وابسته کیفیت متریال مورد استفاده  است. مرغوب ترین روتور های گاز زدایی را با لایه ای از جنس سیلیکون ناتراید پوشش می دهند  این لایه در برابر اکسیداسیون و خوردگی بسیار مقاوم بوده و  طول عمر بسیار بالایی دارند.

پس از آن روتورهای گاز زدایی آلومینیوم با لایه از  سیلیکون کارباید از نظر اقتصادی و طول عمر رتبه دوم را داشته و در انتها روتور های گرافیتی قرار می‌گیرند.

ساخت لنسر گرافیتی در تبریز

ساخت لنسر گرافیتی
لنس و روتور گاز زدایی آلومینیوم گرافیتی

ویژگی‌های گرافیت

رسانای خوب الکتریسیته (به دلیل وجود الکترون های آزاد) و رسانای خوب گرما
خاصیت روانکاری بالا
مقاوم در برابر فشار بالا
دارای ثبات شیمیایی
غیر قابل اشتعال
مقاومت در برابر خوردگی و حرارت
اصطکاک کم
بازدارنده اشعه

keyboard_arrow_up